Duikclub Actina is aangesloten bij verschillende organisaties waarvan je hieronder een overzicht vindt:
 
Afkorting Voluit Omschrijving
WEVOS WEstvlaamse Vereniging voor OnderwaterSport De Westvlaamse koepelvereniging
NELOS NEderlandstalige Liga voor OnderwaterSport De Vlaamse liga
BEFOS BElgische Federatie voor OnderwaterSport De Belgische federatie
CMAS Confdration Mondiale des Activits Subaquatiques De wereldfederatie

Bij onze opleidingen volgen we de normen opgelegd door de Vlaamse liga NELOS. Wij worden geklasseerd als duikschool, wat wil zeggen dat we (minstens) n instructeur in onze club hebben die internationaal erkende duikbrevetten kan afleveren.

Je kan vier duikbrevetten behalen, nl. 1*D (max -20m), 2*D (max -30m), 3*D (standaard max -40m tenzij kwalificatie DIEP DUIKEN max -60m), genaamd de recreatieve duikbrevetten, en AI (assistent instructeur) het sportduikbrevet. Daarna word je instructeur.

Vooraleer het buitenwater voor je open ligt moet je echter eerst een theoretisch en praktisch gedeelte doormaken.

Voor het theoretisch gedeelte word je geacht enkele lessen - die naargelang het aantal kandidaten worden ingericht - bij te wonen, en daarna te bewijzen dat je er nog wat van opgestoken hebt ook (geen examen voor kandidaat 1*D, wel voor de andere duikbrevetten).

Het praktisch deel hangt af van je eigen capaciteiten: het neemt tussen de drie weken en een paar maanden in beslag.

In deze korte periode wordt elke onwetende beginner opgeleid tot een bewuste duiker. Een duiker die de risicos van onze sport kent en weet hoe je deze vermijdt! Kortom een duiker die in staat zal zijn zelfzeker te genieten van de rust en de schoonheid van het onderwaterlandschap.

Het bestuur (verkozen door de algemene ledenvergadering) staat aan het hoofd van de club en staat samen met de duikschool (lesgevende (assistent)instructeurs) garant voor het realiseren van de doelstellingen.

De huidige samenstelling van het bestuur en meer informatie vind je hier.